Menginstallatie

Voor het mengen van poeders en/of vloeistoffen
in de food, farma en chemie.

Kenmerken en mogelijkheden

Menginstallaties op maat

Binnen het productieproces speelt mengen een belangrijke rol. Als uw menginstallatie volledig op uw product is afgestemd, bent u veel beter in staat om te voldoen aan de eisen die u en de markt aan uw product stelt.

RIJKERS is gespecialiseerd in de engineering en realisatie van menginstallaties voor poeders en vloeistoffen, met name in de food, pharma en chemie. Dat doen we altijd op maat. Daardoor is uw menginstallatie voor het mengen van poeders en/of vloeistoffen optimaal ontworpen voor de specifieke producteigenschappen, uw proces en de hygiënevereisten. De kalkmelkinstallaties die we sinds jaar en dag vervaardigen zijn daar een zeer goed voorbeeld van.

Afgestemd op uw proces

 • Mengen en producteigenschappen
  Sommige producten lossen perfect op, andere komen in suspensie of moeten in suspensie gehouden worden, weer andere producten zullen onderling reageren waarbij een exothermische reactie op kan treden. Bovendien gedraagt elke product zich tijdens het mengen weer anders en kan er ook verzadiging optreden. Dankzij onze kennis en ervaring op het gebied van mengen en doseren begrijpen we hoe uw product zich kan gedragen, ook bij bijvoorbeeld het dispergeren, injecteren of homogeniseren. Daar stemmen we uw menginstallaties nauwkeurig op af.
   
 • Mengen en het proces
  Ook het proces waarin de producten gemengd wordt brengt vaak specifieke situaties met zich mee. Neem de vochtige binnenwand van een mengtank waar het droge (hygroscopische) stof van de producten aan vast kunnen koeken. Omdat we ook deze wisselwerkingen door en door kennen, kunnen we u gericht adviseren over bijvoorbeeld het type roerwerk en de snelheid van mengen, de procesafloop en het reinigen van het mengsysteem.
   
 • Mengen en hygiëne 
  Uiteraard moeten niet alleen uw poedermengsysteem of vloeistofmengsysteem aan strenge hygiënevereisten voldoen, maar ook de opslag silo’s, tanks, leidingwerk, doseersystemen, bordessen en skids moeten hieraan voldoen. Dat betekent onder meer: geen ‘dode hoeken’ of ‘scherpe hoeken’, installatiedelen ‘zelf drainend’ uitvoeren en gebruik van gladde oppervlaktes waarbij de afwerking van de lasnaden ook speciale aandacht nodig hebben zodat uw product nergens achter kan blijven steken of vastplakken.
   

Meerdere mengmethodes 

Er zijn meerdere methodes om te mengen: mengen in een mengtank (met roerwerk), mengen in menger (met mengarmen) of mengen in leidingwerk (met statische menger).

 • Mengen in mengtank
  Het mengen van producten in een mengtank is met name geschikt voor het in batches produceren van met name diverse vloeistoffen al dan niet met toevoeging van droge stoffen in steeds andere mengverhoudingen.
   
 • Mengen in menger
  Het mengen van producten in een menger is met name geschikt voor het in batches produceren van met name diverse droge stoffen al dan niet met toevoeging van vloeistoffen in steeds andere mengverhoudingen.
   
 • Mengen in leidingwerk
  Het mengen van producten in leidingwerk (statisch mengen of in-line mengen) is een kostenefficiënte mengmethode wanneer het om een continue proces waarbij vloeistoffen met eventuele toevoeging van droge stoffen gaat die van nature gemakkelijk samengaan.

Mengen en doseren gaan uiteraard hand in hand met elkaar. We stemmen uw industriële mengmachine en doseerinstallatie dan ook zorgvuldig op elkaar af.
 

Let’s make your business flow

Uw menginstallatie moet aan alle kwaliteitseisen voldoen, maar ook jaar in, jaar uit met minimaal onderhoud probleemloos werken. Wij leggen de lat op 99% bedrijfszekerheid.

Onze enige ‘voorwaarde’ is dat we verder mogen kijken dan het bestek of de aanleverspecificaties. Doorgaans behalen we dan namelijk een beter resultaat: een hogere kwaliteit van de menginstallatie of industriële mengmachine, van het mengproces en dus van uw product. Zo houden we uw business in beweging.

Neem direct contact op

Of bel ons: +31(0)41 322 50 00

Doseer- en menginstallatie Chromalloy

Uitgelichte case

Chromalloy

Met een gepatenteerd coatingprincipe brengt Chromalloy aluminiumcoating aan op kritische motoronderdelen voor de vliegtuigindustrie. Voor de locatie van Chromalloy in Tilburg realiseerden wij het transportsysteem en alle onderdelen van de nieuwe A12-coatinginstallatie, van ontwerp tot inbedrijfstelling.

Lees verder

Pre-engineering: snel inzicht

Wilt u al in een vroeg stadium inzicht hebben hoe uw installatie eruit komt te zien, hoeveel ruimte hiervoor nodig is en de kosten? Dan is pre-engineering een uitkomst.

We zijn bijna dagelijks bij klanten op de werkvloer voor inbedrijfstelling, uitbreiding, optimalisatie, service of support. Hierdoor kennen we de praktijk als geen ander en weten we de ‘do’s and don’ts’. Tijdens het voorontwerp houden wij dus niet alleen rekening met uw specifieke wensen, maar passen wij onze kennis en ervaring toe om tot de ideale en bedrijfszekere installatie te komen. Na de pre-engineering kunnen wij ook het benodigde budget bepalen waardoor u een goed onderbouwde beslissing kunt nemen.

Neem nu contact op

Of bekijk onze competenties

Mixing system

Mengen wordt vooral toegepast in complete procesinstallaties met combinatie van transporteren en doseren, maar kan ook afzonderlijk en/of in skidvorm toegepast worden.

Meerdere mengopties

 • Mengen in mengtank
 • Mengen in menger
 • Mengen in leidingwerk
   
Vraag offerte aan
Menginstallaties

We produceren specifieke mengsystemen speciaal voor food, farma en chemie.

Daarbij gebruiken we voornamelijk roestvast staal met de allerhoogste afwerkingsgraad voor zowel de mengsystemen als de silo’s, hoppers, tanks, mengers en het leidingwerk. Afhankelijk van de toepassing kunnen we hiervoor ook hoogwaardigere materialen zoals bijvoorbeeld titanium, hastelloy, (super) duplex en cunifer toepassen, maar ook staal of kunststoffen zijn mogelijk.

Vraag offerte aan

Kwaliteit en veiligheid:
Geen handboek, maar een mentaliteit

Kwaliteit en veiligheid worden bij ons in één adem genoemd. Samen vormen ze het fundament van ons bedrijf en de systemen die we ontwikkelen.

Meer informatie