Doseerinstallatie

Voor het doseren van poeders en/of vloeistoffen
in de food, farma en chemie.

Kenmerken en mogelijkheden

Doseerinstallaties op maat

Het doseren van poeders en vloeistoffen is een cruciale schakel in het productieproces, zeker in de food, farma en chemie. Een specifiek op uw product en proces afgestemde doseerinstallatie zorgt ervoor dat de gewenste kwaliteit keer op keer behaald wordt.

Of het nu gaat om het aanmaken of het afvullen van het eindproduct: het draait om de details. RIJKERS is daar volledig in gespecialiseerd. We ontwerpen en bouwen doseerinstallaties en doseersystemen die niet alleen zijn afgestemd op de gewenste hoeveelheden, maar ook op de producteigenschappen, de omstandigheden en de hygiënevereisten. Het doseren van poeders en vloeistoffen, maar dan volledig op maat. De kalkmelkinstallaties die we sinds jaar en dag vervaardigen zijn daar een zeer goed voorbeeld van.

Afgestemd op uw proces

 • Doseren en producteigenschappen
  Elke product, of het nu gaat om poeder, vloeistof, halffabricaat of eindproduct, is uniek. Dankzij onze kennis en ervaring, aangevuld met uw specifieke kennis van uw product, weten we exact hoe deze producten zich gedragen en hoe we deze moeten transporteren of mengen. Daar stemmen we de benodigde doseer systemen nauwkeurig op af.
   
 • Doseren en omstandigheden
  Ook de opstelling van uw doseerinstallatie met de omgevingsomstandigheden waarin deze zich bevindt zijn van invloed op het ontwerp. Zo is de afstand die het product moet afleggen in combinatie met de gewenste capaciteit bepalend voor de benodigde leidingdiameter en het type pomp/blower die we adviseren. De producteigenschappen en/of omgevingsomstandigheden bepalen of en welke isolatie vereist is en of er wellicht verwarmd, gekoeld of gedroogd moet worden.
   
 • Doseren en hygiëne
  Uiteraard moeten niet alleen uw poeder doseersysteem of vloeistof doseersysteem aan strenge hygiënevereisten voldoen, maar ook de opslag silo’s, tanks, mengers, leidingwerk, bordessen en skids moeten hieraan voldoen. Dat betekent onder meer: geen ‘dode hoeken’ of ‘scherpe hoeken’, instalatiedelen ‘zelf drainend’ uitvoeren en gebruik van gladde oppervlaktes waarbij de afwerking van de lasnaden ook speciale aandacht nodig hebben zodat uw product nergens achter kan blijven steken of vastplakken.

Doseren en mengen gaan uiteraard hand in hand met elkaar. We stemmen uw doseerinstallatie en menginstallatie dan ook zorgvuldig op elkaar af.
 

Doseren op gewicht of volume

Op basis van uw receptuur kiezen we de beste doseermethode voor uw poeder doseersysteem of vloeistof doseersysteem: op basis van gewicht (voor de meeste poeders het geval) of op basis van volume (voor de meeste vloeistoffen het geval).
 

Let’s make your business flow

Uw doseerinstallaties moeten aan alle kwaliteitseisen voldoen, maar ook jaar in, jaar uit met minimaal onderhoud probleemloos werken. Wij leggen de lat op 99% bedrijfszekerheid.

Onze enige ‘voorwaarde’ is dat we verder mogen kijken dan het bestek of de aanleverspecificaties. Doorgaans behalen we dan namelijk een beter resultaat: een hogere kwaliteit van de doseersystemen, van het doseerproces en dus van uw product. Zo houden we uw business in beweging.

Neem direct contact op

Of bel ons: +31(0)41 322 50 00

Procesinstallatie Filoform

Uitgelichte case

Filoform

In Geldermalsen opende Filoform een modern bedrijfspand met de nieuwste technieken op het gebied van duurzaamheid. In het voortraject werd het team van RIJKERS ingeschakeld voor het engineeren en turnkey opleveren van een compleet nieuwe procesinstallatie, inclusief leidingwerk en besturing.

Lees verder

Pre-engineering: snel inzicht

Wilt u al in een vroeg stadium inzicht hebben hoe uw installatie eruit komt te zien, hoeveel ruimte hiervoor nodig is en de kosten? Dan is pre-engineering een uitkomst.

We zijn bijna dagelijks bij klanten op de werkvloer voor inbedrijfstelling, uitbreiding, optimalisatie, service of support. Hierdoor kennen we de praktijk als geen ander en weten we de ‘do’s and don’ts’. Tijdens het voorontwerp houden wij dus niet alleen rekening met uw specifieke wensen, maar passen wij onze kennis en ervaring toe om tot de ideale en bedrijfszekere installatie te komen. Na de pre-engineering kunnen wij ook het benodigde budget bepalen waardoor u een goed onderbouwde beslissing kunt nemen.

Neem nu contact op

Of bekijk onze competenties

Doseertechniek

Doseren wordt vooral toegepast in complete procesinstallaties met combinatie van transporteren en mengen, maar kan ook afzonderlijk en/of in skidvorm toegepast worden.

Doseren op basis van gewicht

 • Vloeistoffen:
  • Pomp/druk in combinatie met een massaflowmeter
  • Pomp/druk in combinatie met een wegende tank/menger
    
 • Poeders:
  • Doseerschroef in combinatie met wegende tank/menger/hopper
  • Doseersluis in combinatie met wegende tank/menger/hopper
  • Los-in-weight doseerschroef
  • Vacuümtransport in combinatie met wegende tank/menger/hopper
  • Blaastransport in combinatie met wegende tank/menger/hopper
    

Doseren op basis van volume

 • Vloeistoffen:
  • Pomp/druk in combinatie met een debietflowmeter
    
Vraag offerte aan
Customized dosing systems

We produceren specifieke doseersystemen speciaal voor food, farma en chemie.

Daarbij gebruiken we voornamelijk roestvast staal met de allerhoogste afwerkingsgraad voor zowel de doseerinstallatie als de silo’s, hoppers, tanks, mengers en het leidingwerk. Afhankelijk van de toepassing kunnen we hiervoor ook hoogwaardigere materialen zoals bijvoorbeeld titanium, hastelloy, (super) duplex en cunifer toepassen, maar ook staal of kunststoffen zijn mogelijk.

Vraag offerte aan

Kwaliteit en veiligheid:
Geen handboek, maar een mentaliteit

Kwaliteit en veiligheid worden bij ons in één adem genoemd. Samen vormen ze het fundament van ons bedrijf en de systemen die we ontwikkelen.

Meer informatie