RIJKERS draagt bij aan duurzame productiefaciliteit

In het Friese Heerenveen ging eind juni 2014 de eerste paal in de grond voor de nieuwe productiefabriek van Compakboard Heerenveen BV. Na voltooiing van de bouwwerkzaamheden worden hier duurzame, recyclebare en economisch rendabele agro-vezelplaten geproduceerd. Voor deze vooruitstrevende opdrachtgever realiseert RIJKERS Procestechnologie een uitgekiende polymerische MDI opslag- en doseerinstallatie.

Groen alternatief
Met de productie van agro-vezelplaten biedt Compakboard een groen alternatief voor houten plaatmaterialen zoals spaanplaat en mdf. Een prachtig voorbeeld van duurzaam ondernemen, met agrarisch restmateriaal als basisgrondstof voor het eindproduct. En door het gebruik van polymerische MDI als bindmiddel, is er geen uitstoot van formaldehyde. Hierdoor ligt de totale emissie ruim onder de strengste Europese richtlijnen. Voor de opslag en het doseren van het bindmiddel maakt Compakboard dankbaar gebruik van de proceskennis van RIJKERS.

Slim ontworpen opslagtanks
RIJKERS levert voor deze allereerste Europese productiefaciliteit in zijn soort de opslag- en doseerinstallatie, gekoppeld aan een driejarig onderhoudscontract. Het gaat om twee opslagtanks van elk 35 m³: ruim genoeg om de inhoud van een tankwagen in één keer te lossen. In het voortraject bleek al snel dat de hoogte van de fabriekshal van Compakboard niet toereikend was voor de geplande verticale opslagtanks. Samen met de opdrachtgever besloten we twee horizontale opslagtanks te ontwerpen die aan alle eisen voldoen. Een ingrijpende wijziging waarvoor zelfs het oorspronkelijke bouwplan werd aangepast.

Cruciale voorwaarden
Bij het doseren van polymerische MDI is de juiste temperatuur van het bindmiddel van essentieel belang. Daarom houden we het product via elektrische tracing en isolatie op een constante temperatuur van 25 °C. De opslagtanks en het leidingwerk staan opgesteld in een onverwarmde fabriekshal, met een minimumtemperatuur van 5 °C. Een extra uitdaging vormt de luchtvochtigheid in de hal. Aangezien polymerische MDI sterk reageert op vocht, is droge lucht met een dauwpunt van -40 °C een absolute vereiste. Cruciale voorwaarden waaraan RIJKERS volledig kan beantwoorden. Bovendien zijn we er trots op dat we met dit project een belangrijke bijdrage leveren aan een gezondere leefomgeving, samen met Compakboard Heerenveen.

RIJKERS maakt deel uit van de SLB GROUP. De bedrijven binnen onze groep zijn actief in het hart van de agro- en foodindustrie in Nederland. Dé industrie waarin ons land internationaal gezien een toppositie vervult.

De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie in cijfers: 

+++ tweede exporteur van de wereld op het gebied van agro en food, na de VS +++

+++ derde grootste exporteur op het gebied van machines voor de foodindustrie +++

+++ de op één na grootste exporteur van zuivelproducten ter wereld +++

+++ 20% van het bruto binnenlands product wordt verdiend met agro en food +++

+++ grootste machinebouwers ter wereld voor kippenslachterijen +++