RIJKERS draagt bij aan drinkwatervoorziening Saoedi-Arabië

Voor een ontziltingsinstallatie aan de Rode Zee in Saoedi-Arabië, leverde RIJKERS een kalkmelkaanmaak- en doseerinstallatie.

Hein van de Wetering
Commercial Manager

In het Midden-Oosten vormt zeewater een van de belangrijkste bronnen van drinkwater. Voor een ontziltingsinstallatie aan de Rode Zee in Saoedi-Arabië, leverde RIJKERS een kalkmelkaanmaak- en doseerinstallatie. Nadat het zeewater via een zuiveringsproces van het zout is ontdaan, moet dit gedemineraliseerde water aanharden. Hiervoor wordt kalkmelk toegevoegd, die met koolzuurgas wordt omgezet in calciumcarbonaat.

Het verwerkingsproces

Bij de ontziltingsinstallatie in de industriestad Yanbu wordt kalkmelk ter plekke aangemaakt op basis van gebluste kalk. Allebei gevaarlijke stoffen met enkele vervelende eigenschappen. Voor het verwerkingsproces leverde RIJKERS een aanmaak- en doseerskid. De kalkmelk wordt door een ringleiding van de aanmaakskid naar de doseerskid gepompt en via een aftakking gedoseerd op de hoofdwaterleiding. Een nauwkeurig proces, waarbij een pH-meter de zuurgraad meet en zo voortdurend de juiste doseerhoeveelheid controleert.

Strengste voorwaarden

De aanmaak- en doseerinstallatie is inmiddels gekoppeld aan de kalkopslagsilo, gebouwd door een lokale toeleverancier. Wanneer ABB de procesbesturing in het DCS-systeem afrondt, is de complete kalkmelkinstallatie klaar voor gebruik. Vanaf dan geniet de plaatselijke bevolking van een heerlijk glas water dat aan de strengste voorwaarden voldoet. Net zoals in Nederland. Alleen gebruiken we hier de kalkmelk juist om water te ontdoen van calciumcarbonaat. Een omgekeerd proces, maar met hetzelfde resultaat: drinkwater van de hoogste kwaliteit!

Ontmoet de auteur

Hein van de Wetering
Commercial Manager

Let's connect