Glansrijke certificering voor cunifer lassen

Rijkers is een nieuwe lascertificering rijker

Om onze opdrachtgevers zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, staan we bij RIJKERS voor een brede inzetbaarheid en hoge vakbekwaamheid van onze medewerkers. Daarom startten we dit voorjaar met een traject voor de certificeringen NEN-EN-ISO 15614-6 en NEN-EN-ISO 9606-3 voor het lassen van koper-nikkellegeringen. Deze kwalificaties werden begin mei glansrijk binnengehaald. Om deze lasexpertise ook wereldwijd toe te kunnen passen, behaalden we tegelijkertijd de certificering ASME IX.

Een nieuwe opdracht vormde de aanleiding voor het lascertificeringstraject bij RIJKERS. “We kregen een aanvraag voor het lassen van cunifer, dat de naam dankt aan de voornaamste elementen waaruit het is opgebouwd: koper, nikkel en ijzer. Vanwege de hoge corrosieweerstand wordt dit materiaal met name toegepast in systemen die in contact komen met brak- en zeewater. Denk aan marine- en offshore-toepassingen”, legt productiemanager Henk van der Veen van Rijkers uit.

“Het is lastig materiaal om te lassen, waarbij poreusheid altijd op de loer ligt. Daardoor is het belangrijk een vastgestelde procedure te volgen. Hoewel we hiermee al veel ervaring hebben, was dit nog niet vastgelegd in een certificering. Een logische keuze om voor een certificeringstraject te gaan. Tegelijkertijd kunnen we met deze certificaten ook voor andere opdrachtgevers de kwaliteit garanderen van het werk dat we afleveren.”

Een van de weinige bedrijven in Nederland

Het lassen van cunifer valt onder de kwalificatie NEN-EN-ISO 15614-6. Elektrolas lastechniek nam de toetsing af onder supervisie van Lloyds. “Nu de lasproeven door Element beoordeeld en goedgekeurd zijn, voldoen we aan de kwalificaties NEN-EN-ISO 9606-3, NEN-EN-ISO 15614-6 en ASME IX”, vertelt Henk. “Daar zijn we trots op. Extra mooi is dat we hiermee in Nederland een van de weinige bedrijven zijn die deze kwalificaties bezitten en dit specifieke laswerk mogen uitvoeren.”

Certificaat cunifer lassen

Variatie en uitdaging

Nu de lascertificeringen zijn binnengehaald, is RIJKERS alweer bezig met de volgende stappen. Henk: “Onze eerste lasser is nu gecertificeerd voor cunifer. Momenteel bieden we nog meer collega’s de kans om deze laskwalificatie te behalen. Zo borgen we onze kennis en kunnen we onze klanten nog sneller van dienst zijn.”

Ook op het vlak van aluminium lassen worden stappen gezet. “De lasmethodekwalificatie LMK/WPQR voor aluminium lassen hebben we als bedrijf al geruime tijd op zak. Echter moeten we meer lassers opnieuw laten certificeren”, vertelt Henk. Volgens de productiemanager is het ook voor de medewerkers fijn als er meerdere gecertificeerde lassers op de werkvloer zijn. “Zo kan het repeterende werk bij meerdere personen worden weggelegd en ligt de druk niet altijd op dezelfde medewerker. Ook krijgen collega’s mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen bij RIJKERS en met opdrachten met nóg meer uitdaging aan de slag te gaan.”

Cunifer gelast

Ontmoet de auteur