Ontdek de wereld van techniek!

Op vrijdag 1 maart en zaterdag 2 maart kwam Techniek Dag Uden 2024 tot leven, een evenement met als doel techniek onder de aandacht te brengen bij jongeren en hen te inspireren om voor technische beroepen te kiezen. Het was een succesvolle editie. Lees verder om te ontdekken hoe het verliep!

De juiste focus

Enkele jaren geleden lanceerden we de eerste editie van Techniek Dag Uden, in samenwerking met VBV Elektro en Kunststof, Van de Graaf Interior, Van den Heuvel Logistiek, Van Rijbroek Staalbouw en DKH Metaalbewerking. De eerste editie, hoewel informatief, miste een belangrijk aspect: de juiste doelgroep.

Dit jaar pakten we het anders en groter aan, met niet één, maar twee dagen! En meer bedrijven! Vrijdag stond in het teken van het onderwijs. Scholen konden zich aanmelden voor een bezoek aan Techniek Dag Uden als een leerzaam uitje. Door deze dag specifiek op scholieren te richten, bereikten we de juiste doelgroep en konden we hen op een interactieve wijze laten kennismaken met techniek.

Zaterdag diende als verlengstuk van vrijdag 1 maart. Familie, vrienden en alle tech-enthousiastelingen waren welkom. Daarbij zagen we velen van vrijdag terug op zaterdag, om nog meer te ontdekken. Al met al, een geslaagde editie.

Educatieve beleving voor scholieren

Zoals eerder vermeld, stond vrijdag 1 maart in het teken van het onderwijs. We mochten bij SLB Group zo’n 150 leerlingen verwelkomen, verspreid over de dag. De leerlingen kwamen in vier rondes langs. Tijdens elke ronde, gedurende een uur, was er een activiteit uitgezet. Er is bewust gekozen voor een activiteit zodat de leerlingen ook daadwerkelijk konden ervaren hoe werken in de techniek eruit ziet. Uiteraard ging deze activiteit gepaard met de juiste uitleg en informatie over de wereld van techniek bij SLB Group.

Tijdens deze dag ontdekten de leerlingen de afdelingen goederenontvangst, voorbewerking, lassen, engineering en assemblage middels minigames! Bij goederenontvangst controleren we of de juiste materialen zijn binnengekomen en of deze niet beschadigd zijn. Een goede voorbereiding is namelijk belangrijk voor de rest van de keten. De leerlingen werden uitgedaagd om een technische puzzel te maken. Hierbij dienden ze te filteren welke puzzelstukken te gebruiken en deze op de correcte wijze neer te leggen. Op de afdeling voorbewerking hadden we een interactieve demonstratie neergezet. De leerlingen konden zien hoe een telefoonhouder door een laser werd gesneden. Vervolgens mocht een van de leerlingen deze ook buigen bij de kantbank. En voilà, een telefoonhouder ontstond. Iedere leerling kreeg er een mee naar huis. Dan komen we aan bij de lasafdeling, waar de leerlingen bijna real life konden ervaren hoe het is om te lassen. Vanuit de SMO (Stichting Metaal Opleidingen) kregen we een lassimulatie, waarbij het net lijkt alsof je een las legt. Na het uitvoeren van een las ontving je een score. Heb je een goede score? Dan heb je zeker potentie om een lasser te kunnen worden! Bij engineering gingen de leerlingen aan de slag met het tekenen van een screwloader middels het connecting-the-dots-spel. Extra leuk, want de screwloader die de leerlingen als resultaat te zien kregen, stond levensgroot in de hal opgesteld! Tot slot kregen de leerlingen de kans om te ervaren hoe het op de assemblageafdeling eraan toegaat. Zo ontvingen ze per groepje de juiste onderdelen om een boot te assembleren. Aan hen de taak om het in elkaar te monteren.

Al met al een leuke dag waarbij de leerlingen de wereld van techniek bij SLB Group hebben kunnen proeven, voelen en ervaren! Onze inzet was niet voor niets. Zo ontvingen we veel positieve reacties, zowel van de leerlingen als de begeleiders.

Een geslaagde open dag

Zaterdag ontvingen we familie, vrienden en andere geïnteresseerden tijdens de open dag. Met goed weer en een toestroom aan bezoekers, was ook deze dag een groot succes. Niet alleen vertrokken bezoekers met een glimlach, maar het was ook geweldig om te zien hoe enthousiast onze collega's waren om hun passie te delen.

Deze dag toonden we wederom onze diverse afdelingen: goederenontvangst, voorbewerking, lassen, engineering en assemblage. Zo was de lassimulatie wederom aanwezig, konden bezoekers aan de slag met het assembleren van een boot, het maken van een technische puzzel, of konden ze een telefoonhouder laten buigen bij onze kantbank! Daarnaast waren er diverse projecten tentoongesteld die een goede weergave gaven van het werk dat we allemaal doen en vertelde onze collega’s enthousiast over het werk bij SLB Group.

Relatiedag: het ontvangen van klanten

Bij SLB Group besloten we om het niet bij 1 en 2 maart te laten. Zo nodigden we de donderdag voor het tweedaagse evenement onze klanten uit om ons werk te bezichtigen onder het genot van een hapje en een drankje. Zo vertelden we over onze huidige projecten en werkwijze, de kernwaarden binnen SLB Group én onze toekomstvisie, een belangrijk aspect waar we onze klanten graag alvast in meenemen.

Ben je na het lezen van dit bericht enthousiast geworden? Houd Techniek Dag Uden dan goed in de gaten voor de volgende editie. Wie weet verwelkomen we jou dan!

Ontmoet de auteur